Monday, 4 February 2019

Silent reader (social media)


Pernah dgr pasal silent reader? Silent reader ni, kalau dkt blog dia cuma membaca, tanpa meninggalkan sebarang jejak. Komen ke apa ke. Dia tkde. Cuma akan membaca sahaja. Aku ada sorang kawan, dia ni mmg sangat suka tengok blog, baca entry blog. Aku tanya dia, ada blog atau tidak. Dia kata tak ada. Dia tk reti nk buat entry semua tu. Tk suka. Complicated katanya. Dia hanya suka membaca.

Aku pun kdg suka jadi silent reader. Kalau dkt blog ada lah satu dua blog yg aku akan komen. Kdg nk tinggalkan jejak dkt cbox korang tu pun aku malas tau. Huhuu. Kalau dkt fb pun sama. Aku lebih suka membaca dari tinggalkan sebarang like atau komen. Lebih baik diam kalau kita komen nnt jadi perkara yg tak diingini pulak. Tu aku suka baca tanpa komen.

Okey, silent reader ni, dia lah golongan yg akan naik kn view blog kita. Yela, dia akan datang je blog kita kalau entry kita menarik. Yang bagusnya silent reader ni, dia takde nak spam, nk maki nk keluarkan kata kata kesat. If korang tengok dkt comment facebook, instagram & etc. Most of netizen membawang dekat komen. Tengok jela mcm mana diorang punya komen. Setiap perkataan yg diorang tulis. Adakah itu bagus? Tak bagus kan?

Better diam dari berkata kata yg tak elok. Yang boleh buat org sakit hati. Yang mengecam orang. Tak elokkan? Tp jangan lah pulak korang silent reader, silent stalker korang curi gambar gambar tuan empunya badan. Tu lagi lah tak bagus. Korang suka atau tak komen dekat entry blogger lain? Aku? Aku jenis segan nk tglkan komen. Hahaha. Aku lebih suka baca, tinggalkan jejak dekat cbox korang je. Kadang tu kalau aku suka aku dtg hari hari untuk tengok ada entry baru atau tk. Tk tinggalkan apa apa jejak pun. Huhuu. Korang macam mana?

8 comments:

  1. Ada masa saya memang macam ni. Hanya melihat status2 orang tapi tak komen. Dulu kalau ada crush, itulah tempat fav nak jadi silent read. Hanya stalk, tgk update anything dr dia but nothing do. Watch and reading. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaa πŸ˜‚ suka eh stalk crush πŸ˜…

      Delete
  2. For me, selama lebih 12 tahun berblogging, dulu mmg jadi silent reader je, tengok content orang, gambar2 orang post and layout orang. Then baru sedar commenting and leaving your 'trace' dekat cbox (or shoutbox dulu) memainkan peranan yang penting in engaging your blog traffic. Bila orang tengok kita singgah and comment, they will do the same and akan ada orang yang nampak link kita dekat blog orang lain, they will keep on coming. That's how I grow my blog traffic. Kadang2 like you, mmg malas gila nak comment and letak link dekat cbox. Memang takkan buat kalau orang tu punya blog macam susah nak log in google+ whatsoever. Hahaha anyway, have a nice day to you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yepp, skrg shuya pun selalu tglkan jejak dkt cbox/shoutbox. Haritu ada terbaca satu entry ni, nk naik kn traffic blog kena selalu tglkan jejak. Tp kdg ad blog yg payah nk kena itu ini. Tu yg jd silent reader je. Huhu. Tq dtg blog tk seberapa shuya 😘

      Delete
  3. Samalah. Saya pun kadang jadi silent reader. Selalu je baca posts other bloggers tapi kadang tak komen pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Same. Comment tu mmg agak ssh lah nk nampak shuya mncul. Kalau cbox tu, semenjak buat comeback ni, selalu lh ada kt cbox blogger lain. Hehe

      Delete
  4. Betul tu...daripada komen dengan kata2 yang menyakitkan hati orang baik diam...
    anyway singgah jalan2 blogwalking petang sambil follow sini..salam ukhuwah ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq awak sudi singgah blog tk seberapa cikshuya ni. Jgn lupa singgah lagi 😘

      Delete